Veitset ja taltat
Laattojen leikkauksessa pääsee alkuun jo melko pienellä määrällä työkaluja. Harrastuksen alussa ei välttämättä kannata hankkia huippulaatuisia veitsiä ja talttoja, koska ne ovat hyvin kalliita. Jos jää harrastukseen ‘kiikkiin’, kuten minä, kannattaa parempia työkaluja hankkia vähitellen.
Tärkein työkalu on veitsi (hangi-tō) ääriviivojen leikkaamiseen. Terän leveys on 1,5 … 9 mm, joskin ääripäitä käytetään harvemmin. Keskikokoinen 4,5 mm leveä terä on hyvä yleistyökalu. Itselläni on koot 2 mm, 4,5 mm ja 6 mm ja keskimmäistä käytän eniten. Pieni veitsi on yksityiskohtien leikkaamiseen ja 6 mm leveää käytän usein suorien viivojen leikkaamiseen, koska se pysyy paremmin suunnassa kuin kapeammat veitset.
Tärkeimmät taltat ovat aisuki, koma-suki, marunomi, soai-nomi ja kentō-nomi.
– Aisuki on tasateräinen taltta, jota käytetään puun poistamiseen leikatun viivan vierestä. Aisuki-taltat voivat olla aivan kapeista, alle 1 mm, noin 6 mm leveisiin.
– Koma-sukit ovat pieniä kourutalttoja, joissa on U:n muotoinen terän poikkileikkaus. Koma-sukien koot ovat yleensä samat kuin aisukien ja talttoja käytetään puun poistamiseen vähän kauempaa leikatuista viivoista.
– Marunomit ovat myös kourutalttoja, mutta laakeampia kuin koma-sukit. Marunomia käytetään puun poistoon laajemmilta alueilta ja useimmiten marunomit ovat vasaran kanssa käytettäviä talttoja.
– Soai-nomi on puolestaan suora taltta, jonka terän pää on hiukan kaareva. Yleensä soai-nomi on 9 … 30 mm leveä. Taltalla puhdistetaan ja tasoitetaan alueet noin 5 cm:n värialueen reunasta.
– Kentō-nomi on kentō-kohdistusmerkkien leikkaamiseen käytettävä täysin tasateräinen taltta. Taltan leveys on aina 15 mm. Talttaa ei käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen ja siksi se on usein aloittelijan viimeinen talttahankinta.
Veitset ja taltat on hyvä pitää jatkuvasti terävinä, jolloin työskentely on kevyempää ja täsmällisempää. En puutu tässä itse teroittamiseen, hiomakiviin enkä tekniikkaan, mutta on syytä muistaa, että japanilaiset veitset ja taltat on aina terotettava vesihiomakivillä ja viimeistelyhionta tehdään n:o 6000 – 10 000 kivellä, jolla metalliin saadaan peilipinta.